Blog

Beautysectorindekou

6-jan-2021 | Blog | 11 reacties

Ik ben kapster en werk al jaren met heel veel plezier zelfstandig in mijn eigen kleine salon.
Toen de eerste lockdown kwam, werden wij kappers gecompenseerd door de overheid.
We kregen tot bijstandsniveau drie maanden uitbetaald.
Na die periode werd berekend hoeveel weken we hadden gewerkt, want we waren geen drie maanden dicht. Dat bedrag moesten we terugbetalen, en dat was ook logisch.  Eerlijk is eerlijk!

Nieuwe lockdown
De tweede lockdown kwam vlak voor Kerst, zoals bij zovelen, de drukste periode van het jaar. Een hoop omzet liepen we mis. Maar meneer Rutte zei heel netjes tijdens de aankondiging, dat we gecompenseerd zouden worden, want strijden tegen corona doen we uiteraard samen.
En wat blijkt nu, deze keer wordt het partnerinkomen meegeteld. Als dat boven het minimum zit, dan krijg je niks.
Helemaal niks!
En lieve mensen, boven het minimum zit je al gauw, heel gauw!
Daar hoef je echt geen rijke partner voor aan de haak te hebben geslagen.
Ik zie op het kappersforum verdrietige verhalen voorbijkomen. Mensen waarvan het inkomen zo hard nodig is. Er worden reservepotjes aangebroken en naar alternatieven gezocht om toch maar iets van inkomsten te krijgen.

In de kou
Wij staan in de kou, de regering laat niet alleen de kappers, maar de hele beautysector gewoon in de kou staan. Er is één politieke leider die momenteel voor ons opkomt en dat is Wybren van Haga. Hij deelt ons verdriet. En hoe fantastisch ik dat ook vind, ik ben benieuwd wat hij voor elkaar krijgt.
Als ze al uit de tweede kamer lopen als er gepraat moet worden over de mensen in de zorg, die fantastisch werk verrichtten, dan staan wij als beautysector helemaal nergens.En ik wil het allemaal best accepteren, want ik wil, net zoals iedereen, dat we ons leven zo snel mogelijk weer kunnen oppakken.

Geen inkomsten
Maar als ik dan zie dat visagistes en kappers bij de tv wél gewoon mogen werken, dan maakt mij dat heel boos en verdrietig.
Zij vallen blijkbaar onder een andere groep. Het maakt niet uit hoe je de groep noemt, je staat nog altijd binnen 1,5 meter als je iemand kapt.
Of dat nou een bekend persoon is die op tv een spelletje mag presenteren, of iemand die noodgedwongen achter zijn keukentafel thuis moet werken.
Een bekende kapper die tv-sterren mag opmaken en er trots foto’s van op zijn instagram account zet, is een schop tegen ons al koud geworden been.
Hij kan er niks aan doen dat hij wel mag werken, hij volgt tenslotte ook gewoon de regels.
Net zoals wij ons aan de regels houden en braaf dichtblijven.( dat hij de foto’s plaatst vind ik dan weer niet collegiaal)
Maar het geeft wel aan hoe scheef de regels zijn. Zijn klanten mogen wel gekapt worden omdat ze voor de tv werken, en mijn klanten moeten voor schut lopen, want het zijn tenslotte maar 5 weken.
Máár 5 weken!
5 Weken zonder inkomsten zijn lang, vooral met de onzekerheid dat we na 19 januari weer open mogen gaan. De vooruitzichten zijn momenteel nog niet zo positief,dus ik houd mijn hart vast.

Petitie
Gelukkig zijn er personen een actie begonnen om te strijden voor passende financiële steun in onze sector.
Er kan een petitie getekend worden en ik zou het fantastisch vinden als iedereen tekent.
Want zoals meneer Rutte al zei, strijden doen we samen!

#BEAUTYSECTORINDEKOU

Teken de petitie hier!

11 Reacties

 1. Wilma Vroomen

  Ga ik zeker doen

  Antwoord
 2. Marina de Groot

  Natuurlijk doe ik mee.

  Antwoord
 3. Francis

  Ik werk als huidspecialist en bij ons is er ook verdeeldheid, de huidtherapeut mag wel gewoon aan het werk voor medisch gerelateerde behandelingen. Zo mogen acné behandelingen die vergoed worden door de verzekeraar gewoon uitgevoerd worden. Ze doen exact hetzelfde als een huidspecialist / schoonheidsspecialist met een acne specialisatie tbv vergoeding door zorgverzekeraars, maar helaas mogen wij niets en idd geen vergoeding…

  Antwoord
  • Kimmetje

   Ja het is allemaal zo krom als wat!
   Ook voor jou sterkte!

   Antwoord
 4. Gelly

  Zware tijden, zonder logica wb sectoren…
  Toch hoop ik dat er onder ons geen ontkenners zijn, of het afdoen als een griepje, écht teveel mensen om me heen ziek of overleden! En dan ook het vaccineren niet gaan doen, terwijl ze het wèl doen ivm verre vakanties🤨
  Ook ik heb t financieel zwaar, dus samen sterk op een verantwoorde manier!

  Antwoord
  • Kimmetje

   Ik onderschat het virus niet maar overschat wel alles wat nu gebeurt. Ik heb voor de kerst ook corona gehad en denk dat ik het goed heb doorstaan.
   Sterkte voor je!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.